Πόσο σημαντικό είναι υγιεινή διατροφή;
Υγιεινή διατροφή και όχι δίαιτα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι που επηρεάζει άμεσα τις ορμόνες,αγγεία, μυςκαι τους νευρώνες του εγκεφάλου να παράγουν φερορμόνες της Χαράς.Επίσης να υπάρχει υγεία και ενίσχυση στην σεροτονίνη του εγκεφάλου να μην πέφτει σε κατάθλιψη η ψυχική ανεπάρκεια στον οργανισμό ενός ανθρώπου.
Είναι σημαντικό να υπάρχει μία ιεραρχία επιλογών για τον τρόπο ζωής ,στόχος είναι η υγεία και η ψυχική ηρεμία ,θέτοντας προτεραιότητες σε αυτό που ετοιμάζεσαι να κάνεις.Η ευεξία προέρχεται από μία καθημερινή προσέγγιση σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής επαρκής σε πρώτες ύλες από πρωτεΐνη όπως είναι τα ψάρια, κρέας, αυγά, τυρί,όσπρια , σόγια,κτλ
Ένα μεγάλο ποσοστό πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνη.Ο υδατάνθρακας χρειάζεται το λιγότερο 33,5% όπως ρύζι, πατάτα, ψωμί ζυμαρικά, φασόλια, φρούτα κτλ Επηρεάζει άμεσα την παραγωγή ενέργειας τη σωστή ενυδάτωση και αποκατάσταση του σώματος και το πιο σημαντικό την ισορροπημένη υγεία του εγκεφάλου.
Επίσης τα ω3 βοηθούν στην καλή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων στην άμεση απορρόφηση των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και στην σωστή διαχείριση των ορμονών στο σώμα.
Πολλές φορές ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να ισορροπήσει τα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια των γευμάτων οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: Καλά λιπαρά οξέα όπως τα ω3 και πρωτεΐνες για να ισορροπήσουμε στα φυσιολογικά επίπεδα τη διατροφή μας.
Ψυχική υγεία στη διατροφή;
Χρειαζόμαστε κίνηση στο σώμα οπότε μιλάμε για δραστηριότητα αερόβιας κατάστασης η οποία ως γνωστόν βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην ψυχική ηρεμία.Ο συνδυασμός με ένα καλό γεύμα φαγητού μας δίνει την ευκαιρία να βελτιώσουμε το 95% την ψυχική μας διαύγεια.Η τροφή είναι κάτι περισσότερο από ένα καύσιμο στον οργανισμό είναι σωστή διαχείριση των ορμονών, αποθεραπεία του νου και επηρεάζει άμεσα την διάθεση του ανθρώπου.
“Ένα εργαλείο που επηρεάζει την κοινωνική μας υγεία.
4 τροφές που επηρεάζουν την υγεία μας:
1)Τα ψάρια (τσιπούρα, τόνος, μπακαλιάρος, σολωμός, γλώσσα ,κτλ) ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς ,ρίχνουν τη χοληστερίνη.
2)Σπανάκι είναι superfoods χαμηλή θερμιδική αξία πλούσιο σε βιταμίνη Α ,βιταμίνη c ,βιταμίνη Κ, ριβοφλαβίνη ,ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο ,φολικό οξύ, σίδηρο. Προλαμβάνει τον καρκίνο έχει αντιοξειδωτικές ουσίες και συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες.
3)Καστανό ρύζι είναι μέρος της μεσογειακής διατροφής είναι πολύ ψηλά στην πυραμίδα της διατροφής βασίζεται στην υγεία των τριχοειδών αγγείων του σώματος στην ευεξία και στην παραγωγή ενέργειας.
4)Αβοκάντο είναι το μοναδικό φρούτο με την υψηλότερη διατροφική αξία.Ωφέλιμο για την υγεία ,πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Ε ,βιταμίνη C, μειώνει τις βλάβες από την έκθεση στον ήλιο καταπολεμά την πρόωρη γήρανση, μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια έως και 20% αυξάνει την καλή χοληστερόλη έως και 11%.Προσφέρει αντικαρκινική δράση αυτά τα αντιοξειδωτικά βλαβονοειδη στοιχεία που έχει.
Μαραγκός Μάκης
Σύμβουλος Διατροφής και προπόνησης.
Δύο φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής σωματικής διάπλασης.
Βραβευμένος Κριτής– Wabba 2018-2019
Υποστηρικτικό μέλος -Ελλήνων αθλητών ccsr.