Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι η συλλογή σφεροειδών πρωτεϊνών που απομονώθηκαν από τον ορό γάλακτος . Η πρωτεΐνη στο αγελαδινό γάλα είναι 20% πρωτεΐνη ορού γάλακτος και 80% καζεΐνη.
Η πρωτεΐνη στο ανθρώπινο γάλα είναι κατά 60% πρωτεΐνη ορού γάλακτος και κατά 40% καζεΐνη.
Το πρωτεϊνικό μείγμα του ορού γάλακτος αποτελείται περίπου από 10% συνολικής ξηράς στερεάς πρωτεΐνης ορού γάλακτος.
Το 2010, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) εξέτασε προτεινόμενους ισχυρισμούς υγείας που διατυπώθηκαν για τη πρωτεΐνη ορού γάλακτος: αντοχή στην δύναμη , απώλεια βάρους, μείωση σωματικού λίπους, στην αύξηση των μυών, αυξημένη αντοχή, και ταχύτερη αποκατάσταση μετά την άσκηση.
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος έρχεται συνήθως σε τέσσερις κύριες μορφές:
Συμπυκνώματα (WPC)
Στελέχη (WPI)
Υδρολύματα (WPH)
Μητρική πρωτεΐνη ορού γάλακτος
Πότε και από ποιον/ποια να χρησιμοποιείται;
- Όποτε χρειάζεστε στην ημερήσια διατροφή σας ένα υψηλής ποιότητας και περιεκτικότητας ρόφημα πρωτεΐνης.
- Από αθλητές και αθλήτριες που χρειάζονται πρωτεΐνη στη διατροφή τους και θέλουν να αναπτύξουν μια δυνατή καθαρή μυϊκή διάπλαση.
- Απο δραστήριους ανθρώπους που ακολουθούν μία δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας υδατανθράκων και θέλουν ένα ρόφημα υψηλής περιεκτικότητας πρωτεΐνη στη διατροφή τους.